Alles over vochtbestrijding in huis

november 12th, 2015

Heeft u een kelder in uw woning? Let dan goed op de luchtvochtigheid in uw kelder. In ruim 18% van de woningen in Vlaanderen zijn namelijk vochtproblemen te vinden. Deze ontstaan door opstijgend vocht die via de buitenmuren of de keldervloer in uw woning terecht komen. Vaak zijn de problemen niet storend en zijn er kleine waterplassen of vochtplekken te constateren op de muren. Vocht in huis is echter een groter probleem dan u denkt. Op de lange termijn kunnen vochtige muren zeer poreus worden en door het overmatig vocht kunnen er schadelijke schimmels ontstaan die uw gezondheid kunnen aantasten. Het toepassen van vochtbestrijding is dan ook een zeer verstandige keuze. Zelfs bij beginnende vochtproblemen.

Hoe moet ik opstijgend vocht behandelen?

Het behandelen van opstijgend vocht kan op verschillende manieren gebeuren. In de meeste gevallen gebeurt dit door middel van kelderdichting. Er wordt vochtwerend metselwerk over de hele kelder aangebracht worden opstijgend vocht niet meer door de muren en vloeren kan dringen. Bij ernstige vochtproblemen wordt er nog een extra maatregel getroffen om de kelder waterdicht te maken. Er wordt dan nog een extra noppenfolie achter het metselwerk geplaatst die overtollig vocht absorbeert en afvoert naar een centraal punt. Deze meest ingrijpende manier van vochtbestrijding het volledig opnieuw gieten van de keldervoer en het opnieuw metselen van de kelderwanden. Vaak wordt er dan ook een vorm van kelderdrainage ingebouwd. Dit gebeurd echter maar in een heel klein percentage van de gevallen met woningen met hevige terugkerende vochtproblemen.

Dakwerken en vochtproblemen

Niet alleen huishoudens met een kelder moeten echter uitkijken voor eventuele schade aan de woning door externe factoren. Een ander element dat om ze zoveel jaar geïnspecteerd moet worden is het dak. Het uitvoeren van dakwerken is zeer belangrijk om de waarde van de woning op peil te houden. Vooral na zware weersomstandigheden of bij woningen met een oud dak is het regelmatig uitvoeren van een dakinspectie een goed idee. Doet u dit regelmatig dan is het gedeeltelijk vervangen van de dakpannen of het plaatsen van een overzetdak vaak nog mogelijk wanneer er schade aan het dak is. Wacht u hier te lang mee dan zal het gehele dak vervangen moeten worden is het plaatsen van een overzetdak geen optie meer. De kosten voor het uitvoeren van dakwerken zullen dan ook flink oplopen. Wees dus verstandig en voor om de zoveel tijd een inspectie van de kelder en het dak uit om zo hoge kosten te voorkomen voor renovatiewerken.

Posted in bouwen | Reacties uitgeschakeld voor Alles over vochtbestrijding in huis

Comments

Comments are closed.