Dakterras laten ontwerpen

Een dakterras aanleggen, zelfs als geroutineerde doe het zelver heeft u daarbij een architect nodig. Dat komt omdat de gemeente een dakterras ziet als uitbreiding van uw woning. Daar hebt u dus meestal een vergunning voor nodig.

En het woonoppervlak wordt inderdaad groter. Ook zal een dakterras een positief effect hebben op de prijs van uw woning. Maar nog belangrijker, om het draagvermogen van het platte dak te berekenen is toch wel wat meer informatie nodig. Die informatie heeft bijvoorbeeld een architect wel, maar u en ik als gewone doe het zelver niet.

Daarom is het verstandig een dakterras te laten ontwerpen door een vakkundig architect of een gespecialiseerde ontwerper.

Meer voordelen

Een ontwerper heeft bijvoorbeeld kennis over materialen en het gebruik daarvan in de buitenlucht. Hij kan u adviseren over de soorten meubelen, of het soort bloembakken die u kunt gebruiken bij het inrichten van uw dakterras.

Deze eenvoudige adviezen moet u niet onderschatten, ze kunnen het verschil betekenen tussen genieten op uw eigen privé terras op het dak, of u ergeren aan een ondoordachte aankoop.

Mogelijkheden

Dakterrassen komen voor in alle soorten en maten. Het hele dak kan worden omgetoverd in een terras waar ieder lid van het gezin zijn plekje op kan vinden, ook tijdens feestjes en partijen. Maar ook een uitgeholde dakkapel –achtige constructie die plaats biedt aan niet meer dan twee of drie personen behoort tot de mogelijkheden.

Een goede ontwerper of architect kan u helpen bij het maken van keuzes voor een dakterras, toegesneden op uw wensen en op de mogelijkheden van uw woning, of uw kantoor.

Eigen ontwerp

Natuurlijk kunt u zelf aan het werk met het op papier zetten van uw ideeën. Ook tekeningen en schetsen van uw dakterras. Maak ze gerust. Geen enkele architect zal die zonder meer in de prullenbak laten verdwijnen.

Een goed ontwerp hoort gebaseerd te zijn op de ideeën van zowel de cliënt als van de ontwerper. Daarbij zijn de vakkennis van de een net zo belangrijk als de plannen van de ander.
De ontwerper kan u vertellen welke delen van uw ideeën wel en welke niet tot werkelijkheid gemaakt kunnen worden.

Overleg

Ook met het bedrijf dat uiteindelijk uw dakterras zal gaan aanleggen is altijd overleg mogelijk. Over de materialen die u wilt gebruiken, het schilderen of de manier waarop tegels gelegd worden, om maar een paar mogelijkheden te noemen. Ook bij datgene wat u zelf doet, zoals het kopen van de tuinmeubels bijvoorbeeld, is overleg altijd beter. Ga dus aan de slag met het aanleggen van uw dakterras, en maak er een succes van door veel te overleggen.