Waarom men een deuropener aanschaft

Een deuropener is een elektronisch mechanisme dat het mogelijk maakt om met één druk op de knop een deur te openen. Hierdoor is het eenvoudig om deuren op afstand te ontgrendelen. Kozijnen of deuren bevatten vaak een vaste sluitplaat. Om de deuropener te installeren wordt deze plaat echter vervangen. Sommige versies bevatten een terugmeldschakelaar.

Dit betekent dat het apparaat kan herkennen of een deur nog open of juist gesloten is. Een deuropener is een betrouwbare veiligheidsoplossing die beschikbaar is in verschillende maten en soorten. Bij aankoop moet goed gekeken worden welk exemplaar geschikt is voor het gebouw of woning. Met behulp van spanning op elektrisch aangestuurde deurmagneten kan de deur openen.

Hoe verloopt deze aansturing dan?
De deuropener wordt zoals hierboven aangegeven met spanning aangestuurd. Hierin kunnen ook nog verschillen zitten. Het arbeidsstroomprincipe staat erom bekend dat de schoot van het deurslot pas ontgrendeld wordt wanneer er elektrische spanning vrijkomt. De deur kan dan met één druk op de knop geopend worden. Als de stroom uitvalt, is het echter niet mogelijk om de deur te ontgrendelen.

Het ruststroomprincipe werkt eigenlijk precies andersom. De schoot van het deurslot wordt door een kleine spanning vastgehouden. Dit betekent dat de deur juist open gaat als de stroom uitvalt. Het is een toepassing die vaak gebruikt wordt bij gebouwen waar brandveiligheid hoog in het vaandel staat. Ruststroom zorgt er bij brand voor dat de vluchtroutes snel en automatisch vrijkomen.

Geschiktheid deuropener
Het openen van een deur met behulp van een deuropener vereist minder kracht. Mensen met een beperking of spierziekte schaffen dit mechanisme soms aan zodat ze beter zelfstandig kunnen leven. Ook zijn er bedrijven of particulieren die het kopen voor het gemak of extra gevoel van veiligheid. Een deuropener wordt namelijk geleverd in combinatie met een toegangscontrole- of intercom systeem. Hierdoor kun je pas iemand binnen laten als je zeker weet dat het vertrouwd is.