Waarom vloeren egaliseren zo belangrijk is

Bij het aanschaffen van een nieuwe vloer wordt voornamelijk gekeken naar de bovenlaag. Wordt het vloerbedekking, laminaat, parket of plavuizen? Het uiteindelijke resultaat is wat telt en naar een kwalitatieve ondervloer wordt niet meer omgekeken. Zonde, want een vlakke vloer is wel degelijk van belang. Wanneer de vloer niet mooi egaal is kunnen er naar verloop van tijd vervelende complicaties optreden die ten koste kunnen gaan van de gehele vloer. En dat kan een flink kostenplaatje opleveren. Daarom hier een aantal tips voor het egaliseren van vloeren en waarom het eigenlijk noodzakelijk is.

Vochtpercentage meten

Als de keuze gevallen is op bijvoorbeeld parket of laminaat is het belangrijk om voor het uitvlakken van de vloer het vochtpercentage op te meten. Ook bij epoxyvloeren en gelijmde vloeren met tapijt is het aan te raden om een vochtmeting te laten doen. De kans op kromtrekken van de vloer wordt hiermee verkleind. Er zijn veel gevallen bekend waarbij te snel gehandeld is en later de hele vloer opnieuw gelegd kon worden. Beter kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit dus.

Vlakke vloer voor betere hechting

Vloeren die met vinyl of tapijt worden gelegd hechten beter aan het materiaal wanneer deze mooi gelijk lopen. De lijm zal niet weglopen en zal zich goed vasthouden aan de bovenlaag. Dit zorgt ervoor dat de vloer jarenlang zonder problemen mee zal gaan.

Overlaten aan specialisten

Een mooie egale vloer is niet iets wat veel mensen zelf voor elkaar krijgen. Zelfs ervaren klussers gaan er de mist mee in. Het is dan ook beter om dit werk over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf. Deze maken zelden fouten en de prijzen vallen reuze mee. Dat is beter dan zelf proberen en na verloop van tijd de vloer inclusief vloerverwarming weg te moeten halen en het nog eens moeten doen. Wanneer men toch overtuigd is van eigen kunnen dan volgen hier nog een aantal zaken waarop gelet moet worden voor het beste resultaat:

– Maak de vloer altijd eerst helemaal vrij van stof. In het geval van houten vloeren mogen er geen uitstekende voorwerpen als spijkers en schroeven meer voorkomen. Grotere gaten kunnen opgevuld worden met cement, dit droogt snel dus kleine hoeveelheden aanmaken.

– Om klonten te voorkomen in het egalisatiecement is het zaak om dit goed te blijven roeren alvorens uit te gieten over de vloer. Het is normaal dat het cement wat dun lijkt. Dan kan het langzaam over de vloer gegoten worden. Voorzichting laten vloeien, dan zal het zich vanzelf netjes verspreiden. Gaat het toch wat moeizaam dan kan de spaan gebruikt worden om de cement wat voort te stuwen.